Sør-Sudan
I år fokuserer vi med Hjelpeaksjonen spesielt på arbeidet i Sør-Sudan, verdens yngste land. Svært mange steder finnes det ikke skolebygg eller kvalifiserte lærere. Det er en rekke kulturelle barrierer, sykdom og underernæring, som påvirker barnas skolegang. Konflikter og naturkatastrofer kommer i veien for undervisning. I Sør-Sudan går 70% av barna ikke på skolen. Tallet er høyere blant nomadebefolkning der barn er gjetere for husdyra og giftes bort tidlig. Hindringer for jenter kan være avstand til skolen og mangel på sanitæranlegg, særlig når jentene får menstruasjon. Det kan være farligere for jenter å bevege seg langt hjemmefra, og frykten for overfall og bruderov av barn og tenåringer, er reell.
Gir de mest utsatte barna håp
ADRA jobber for at barn og unge i flere av de fattigste og mest konfliktfylte landene i verden skal få utdanning og yrkesopplæring. Det er viktig å bygge på barnas og ungdommenes kompetanse, så de kan bidra i samfunnet der de er. Utdanning koster penger. Men å ikke investere i utdanning for de fattigste og mest sårbare, vil være samfunnsøkonomisk svært ulønnsomt.
Skolegang = en menneskerett
Skolegang er en menneskerett, og utdanning er en hjørnestein for utvikling av bærekraftige samfunn. ADRA jobber helhetlig med utdanning: gir utdanning til lærere og jobber for å få alle barn inkludert på skolen (inkl. sårbare grupper). Mange steder gir vi skolemat, hygieneutstyr for unge jenter, vi bygger klasserom og gir utstyr som er tilpasset barn med funksjonsnedsettelser. Vi jobber ikke minst bredt med holdningsarbeid og underviser forebyggende om bærekraftig, klimasmart matproduksjon og miljøbevissthet i nærmiljøer.